2014-01-16

Viska bland te och kryddor!

Så har vår första utbildningsdag i specialsök genomlöpt, och gissa vem som var alldeles till 100% på klorna? Ja men absolut, våran "lillan liten" naturligtvis. Hon är ju bara för härlig denna hund! Arbetslusten är alltid på topp och det är svårt att få ner henne i varv så att koncentrationsnivån kan höjas istället. Vi gick igenom grunderna bl.a. om hundens otroliga luktsinne, inlärning hos hund, vad specialsök är, olika specialsökhundar, rutiner/arbetstecken, presentation, detektion, diskrimination, identifikation, kvantifiering, optimering. Praktisk träning på plattform och sökbana samt momentträning.

Vi hundförare fick också försöka identifiera olika lukter i dessa burkar, och jisses det var verkligen svårare än det låter. Visst kände man att det fanns något där som luktade och som man kände igen men ack så svårt att "placera" dom! Det var bland annat te och olika kryddor som vi testluktade på. Sedan torrtränade vi dvs vid plattformen utan hund och vi hade även miljöträning där hundarna fick testa plattformen osv.

Vid inlärningen kommer vi att använda en enda doft för att kunna få söket så bra som möjligt. När uppgiften sök sitter ordentligt och hundarna vet vad de ska göra kan man börja addera den lukt man från början tänkt använda (tex kantareller etc). Att addera lukter brukar gå ganska fort när väl hunden har förstått sin uppgift.

Så här ser burkarna ut där
doftämnen placeras. De placeras
i en ramp med skjutbar skena.


Det vi (jag o Viska) kommer att träna mest på här hemma framöver är stadgeträning och självkontroll. Hon behöver lära sig mer i sin fokusering, då hon gjärna testar ALLT för att få sin belöning. Jag behöver träna timing (klicker) i belöningen så vi har båda varsin fokuseringsuppgift att jobba på!

Det har ju äntligen blivit lite vinter här, istället för blankis och regn. Viska njuter varje sekund hon är ute, hon är ett riktigt snömonster! Kanske så småningom när snön "satt sig" bättre att man kan börja åka upp till skogarna igen så att man kan hitta på mer skoj.

Det återstår att se...

Ha det gott
Må och mys!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar