2013-10-21

Eftersök; inte bara en jakt på meriter!

Att träna viltspår med sin hund är en väldigt stimulerande sysselsättning som både hund och förare har nytta och glädje av. En träning som faktiskt passar ALLA raser, från minsta Chihuahua till största Mastiff osv givetvis inklusive blandraser! Träningen syftar till att få fram bra eftersökshundar som praktiskt kan spåra upp skadat vilt, tex från jakt eller trafikolyckor. Allt för att minska viltets lidande. En träning vars intresse har ökat genom åren vilket givetvis är mycket possitivt. Att meritera sin hund i eftersök kan vara en god idé om man faktiskt vill fortsätta med praktiskt eftersök, att man verkligen vill vara med att hjälpa till i faktiska situationer! Tyvärr har intresset för viltspår även fört med sig även de som bara är ute efter själva meriten Viltspårchampion. För att citera min mentor och lärare i viltspår; "Man måste faktiskt träna sin hund hela tiden och hålla igång dem och detta är mycket viktigt att tänka på. Jag brukar jämföra ibland med elitidrottare, de måste hålla igång och träna hela tiden och det gäller ju faktiskt även eftersökshundar ( om man ska använda dem till praktiskt eftersök). Nu är det många som bara vill ha denna titel SEVCH, och det är lite synd tycker jag/vi för det finns himla duktiga eftersökshundar men deras ägare vill ej inte hålla på att träna dem som de ska.

Kakan med Grand Danoisen Rataxes



Att det är relativt "enkelt" (d.v.s kort väg att gå jämförelsevis mot andra hundsporter) att ta championatet är därför en lockande del för många. Detta är något som SKK skulle behöva titta på och ändra i sitt regelverk för att råda bukt på, för kom i håg att de utbildade hundarna behövs även efter att man tagit sin titel. Hundarna har en jätteviktig uppgift i sitt eftersök! 

Hoppas att fler får upp ögonen för denna viktiga arbetsuppgift, och att fler vill använda sina hundar i det praktiska eftersöket!

Ha det gott
må och mys!

(Bilden lånad av Kakan o hennes blogg: http://bolegardens.bloggplatsen.se/  )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar